Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

    • Geen producten in de winkelwagen.

De veertigdagentijd staat voor de deur! Deze periode gebruiken veel christenen als een tijd van bezinning, vasten en toeleven naar Pasen. Benieuwd naar de betekenis van de veertigdagentijd en hoe jij deze periode in kan vullen? We vertellen je meer!

Van Aswoensdag naar Pasen

In 2020 begint de veertigdagentijd (of lijdenstijd, vastentijd) op 26 februari. Deze woensdag heet ‘Aswoensdag’. Oorspronkelijk is Aswoensdag een rooms-katholieke traditie. Een priester tekent op deze dag met de as van palmtakken een kruisje op het voorhoofd van de kerkgangers. Daarbij zegt hij ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’. Deze woorden benadrukken de vergankelijkheid van het aardse leven. Het kruisje verwijst naar het eeuwige leven.

De veertigdagentijd eindigt met de ‘Goede Week’. Dit is de week voor Pasen. De Goede Week wordt ingeluid met Palmzondag. Deze zondag staat in het teken van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Op Witte Donderdag wordt Jezus’ laatste maaltijd met Zijn leerlingen herdacht. Veel gemeentes vieren dan het avondmaal. Op Goede Vrijdag staat de kruisiging van Jezus centraal. Na Stille Zaterdag volgt de dag dat Jezus opstond uit de dood. Het is Pasen.

Het getal veertig

In de Bijbel komt het getal veertig regelmatig terug. Het is een symbolisch getal dat verwijst naar allerlei belangrijke gebeurtenissen. Noach wacht veertig dagen voordat hij uit de Ark stapt. Het volk Israël trekt veertig jaar door de woestijn voordat zij het beloofde land ingaan. Mozes ontvangt de Tien Geboden nadat hij veertig dagen op de berg van Sinaï verblijft. Elia zwerft veertig dagen in de woestijn en ontmoet daarna God. Ook Jezus trekt zich veertig dagen terug in de woestijn om te vasten en te bidden. Voor deze Bijbelse personen zijn de veertig dagen een periode waarin ze God intensief zoeken. Dit vertaalt zich in de veertigdagentijd, het is een periode die in het teken staat van het zoeken van God.

Hoe jij mee kunt doen aan de veertigdagentijd

Het zoeken van God wordt tijdens de veertigdagentijd door christenen op allerlei manieren ingevuld. De één legt iets bewust opzij en vast, de ander bezoekt regelmatig een gemeente tijdens deze periode. Hoe het ook zij, de veertigdagentijd is een goede gelegenheid om even stil te staan. Om ruimte te maken voor Gods leiding in jouw leven, tijd apart te zetten voor gebed en toe te leven naar Pasen.

Maak tijd vrij voor God met het leesplan Kom en zie van Zij Lacht. Maartje Kok vertelt: ‘in dit boek vind je bijbelgedeeltes, opdrachten, gedichten, overdenkingen en oude gebeden. Je ziet hoe de gelovigen die ons zijn voorgegaan naar de heerlijkheid, op Jezus zagen in woord en gebed. Het leidt je van de as-woensdag naar de stille zaterdag. Ik bid je toe dat je tijdens het lezen van dit boek zult beseffen wie je zelf bent, doordat je ziet Wie Hij is en dat aan het eind van de lijdenstijd je hart overstroomt van liefde en ontzag, zodat je tegen de mensen in je omgeving zult zeggen: ‘Kom en zie op Jezus’. ‘

Bron: Zij Lacht

Verdiep je geloof met het boek Veertigvragentijd geschreven door Willem Ouweneel en Paulien Vervoorn. Veertigvragentijd is gebaseerd op het Bijbelboek Lukas. Iedere dag staat er een nieuwe prikkelende vraag met een inspirerend antwoord voor je klaar. Waarom legde Jezus zoveel nadruk op zijn lijden? Hoe raak ik (nog) meer onder de indruk van Jezus’ lijden? Op zondag wordt je uitgedaagd met een creatieve opdracht naar aanleiding van de leesstof van de afgelopen week. Maak met dit boek jouw veertigdagentijd een periode van verstilling, verdieping en reflectie.

Bron: Kameel

De veertigdagentijd met het hele gezin beleven? Gebruik de ‘dankkalender’! Hang samen met je kind iedere dag een nieuw dankkaartje aan een paastak en dank samen voor alle dingen in het leven. Van een vriendje tot de liefde van Here Jezus. Een mooie manier om als gezin samen te bidden en toe te leven naar Pasen.

Bron: Wonderwolk

De veertigdagentijd 2020. We hopen en bidden dat het voor jou een periode is waarin je God ontmoet, Hem beter leert kennen en Zijn liefde mag uitdelen. En ben je nog op zoek naar een passend product voor deze periode of geïnspireerd geraakt door de bovenstaande producten? Loop onze winkel eens binnen, we helpen je graag!

Hoe vul jij de veertigdagentijd in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *