Wat twee vrouwen uit 2021 en 1832 gemeen hebben? Ze leefden in hetzelfde wevershuisje aan de Oranjegracht in Leiden. Daar speelt het verhaal ‘Door de wol geverfd’ zich af. Eén van onze klanten las dit boek en schreef een recensie. Benieuwd naar haar mening?
Twee vrouwen, twee eeuwen, één uitdaging: kiezen voor het leven‘
‘Door de wol geverfd‘ van Esther van Lunteren is een mooi en prettig leesbaar boek over twee vrouwen die in verschillende tijden leven. Flora leeft rond 1830. Een moeilijke tijd met veel armoede. Door de heersende cholera sterven er veel mensen. Ook de man van Flora sterft. Flora gaat in de weversfabriek werken om geld voor haar gezin te verdienen en toch nog wat te kunnen eten. Ondanks het harde bestaan, is ze een liefdevolle moeder voor haar kinderen en de mensen om haar heen.
Aangrijpend om te lezen hoe hard het leven in de fabriek is en hoe onveilig het daar is voor vrouwen, kinderen en mannen. Het boek eindig t met de dood van Flora’s lieve vriendin Elke. Mooi om een stukje geschiedenis mee te krijgen.
Naast dit verhaal is er ook het verhaal van Merel. Zij is een moderne vrouw, die haar eigen carrière boven haar man en kinderen stelt. Het gaat zelfs zover dat ze vreemdgaat met Emiel.
Jammer dat de auteur ervoor heeft gekozen om de relatie tussen Merel en Emiel zover te beschrijven dat ze overspel bedrijven. Ook zonder deze beschrijving was het mijns inziens een compleet verhaal. Het gedrag van Merel komt bij mij heel bevreemdend over, ook al besef ik wel dat vreemdgaan in onze tijd helaas vaker voorkomt. Wel vind ik het mooi dat Merel door de tekst op de muur, ooit door Flora opgeschreven, tot inkeer in inzicht komt.
Aan de ene kant wel heel erg toevallig allemaal dat het boek zo verloopt, maar het mooie is dat het boek de lezer wel een spiegel voorhoudt, waardoor je als lezer (hopelijk) ook kan zeggen: ‘Mij ontbreekt niets’. En als dat het gevolg van het lezen van dit boek is, is dat ook weer mooi.
‘Door de wol geverfd‘ van Esther van Lunteren gaat over twee vrouwen, in twee eeuwen. 2021. Merel zoekt haar weg in een leven van ambitie. Als haar dochter door een ongeluk thuis komt te zitten, duiken ze samen in de geschiedenis van hun monumentale wevershuisje aan de Oranjegracht in Leiden. Het zet Merel aan het denken over de keuzes die ze maakt. 1832. Flora verliest haar man aan de eerste cholera-epidemie die door het land raast en raakt daarmee bijna alle inkomsten kwijt. Ze besluit de plek van haar man in de weeffabriek in te nemen. Lukt het haar het hoofd boven water te houden en haar gezin in het wevershuisje aan de Oranjegracht te onderhouden?