In dit artikel stellen we vijf vragen aan Annette van der Plas! Ze schreef het kinderboek ‘De geheime schuilplaats’, dat zich afspeelt in onze omgeving! Ze vertelt waarom ze hiervoor koos én of er een vervolg komt.

‘In het dorp van Suus en Niek zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen neergestort. De families van de piloten komen naar Nederland en de tweeling helpt mee om hun een onvergetelijke dag te bezorgen. Maar wie dwarsboomt de plannen voor de pilotendag en zet vervelende berichtjes op Facebook? Suus en Niek gaan op onderzoek uit. Als de verdachte onraad ruikt, ziet het er slecht voor hen uit.’ Zo luidt de beschrijving van het kinderboek ‘De geheime schuilplaats‘, geschreven door Annette van der Plas. Een spannend kinderboek op het eerste gezicht. Als je even verder leest, herken je de geschiedenis van onze streek. Hoe leuk!

Zou je eens wat over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Annette van der Plas en ik woon met mijn man en twee kinderen in Vuren. Ik werk al meer dan twintig jaar bij de gemeente Leerdam (nu dus Vijfheerenlanden). Naast verhalen schrijf ik graag recensies, onder andere voor het Nederlands Dagblad. Ik tennis, loop af en toe hard en wandel graag, bijvoorbeeld door de mooie binnenstad van Leerdam.

Wat maakt het schrijven van kinderboeken zo leuk?

Puzzelen met taal, lezen en verhalen verzinnen zijn al jarenlang mijn hobby’s. Het is heerlijk om naar woorden te zoeken, creatief te zijn en letters om te toveren tot een prachtig geheel. Kinderen zijn een fijne doelgroep om voor te schrijven. Ze zijn enthousiast, kunnen echt opgaan in een verhaal en leven heel erg mee met de hoofdpersonen. Door mijn eigen kids merk ik ook hoe kinderen praten en wat ze interessant vinden. Dat verwerk ik weer in mijn verhalen.

Waarom koos je ervoor om een waargebeurd verhaal te schrijven?

Geschiedenis interesseert me al vanaf dat ik jong ben. Het verleden is ook nu nog overal te vinden, maar je moet er wel oog voor hebben. Kinderen hebben dat oog natuurlijk nog niet altijd. Daar wil ik ze bij helpen door er een mooi verhaal van te maken. Ik koos bewust voor de geschiedenis van onze streek. Als recensent van jeugdboeken zie ik veel langs komen, maar het gaat bijna nooit over onze omgeving, terwijl hier heel veel gebeurd is.

Mijn dochter bracht met haar groep 8 een schoolbezoek aan het museum Sky of Hope in Fort Vuren. Dat museum besteedt aandacht aan de piloten die in WO2 neergestort zijn boven ons gebied. Gelukkig mocht ik mee en ontdekte dat het museum graag kinderen wilde betrekken. Het bracht ook de verhalen terug van mijn moeder, die in de oorlog twee bombardementen meemaakte. Vandaar dat ik het thema ‘Vrijheid’ koos voor mijn boek en dat het museum er een rol in heeft. Er staan ook extra informatie en foto’s achterin ‘De Geheime Schuilplaats’, bijvoorbeeld van de piloten en de herinneringsborden die langs de wegen staan. Ik maakte ook een lesbrief bij het boek voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool over de luchtoorlog, download de lesbrief hier.

Verder miste ik boeken waarin niet doorsnee kinderen een hoofdrol spelen. Kinderen met misschien een labeltje of die anders denken dan gemiddeld, maar die er net zo goed bij horen als anderen. Zonder de nadruk erop te leggen, merken kinderen dat hoofdpersoon Niek ‘anders’ is, maar toch gewoon zichzelf mag zijn. Dat zorgt voor herkenning en begrip.

Wat als je een nieuw boek zou schrijven? Waar zou dat dan overgaan?

Nou, toevallig ben ik al bezig met deel 2 van de ‘Sunny Twins’. Vanwege de enthousiaste reacties wil ik er graag een serie van maken. Ook dit deel speelt zich af in het nu, met oog voor het verleden. Dit keer met extra aandacht voor het Geofort in Herwijnen en de oude Steenfabriek in Vuren. En verder vind ik een vrolijk verhaal met humor voor jongere kinderen ook heel leuk om te schrijven.

Heb je tips voor kinderen die later ook schrijver willen worden?

‘Jazeker! Allereerst: Ga door, want schrijven is ontzettend leuk. Een paar tips:

 • Lees veel. Dan zie je hoe verhalen in elkaar zitten.
 • Laat zien wat er gebeurt in plaats van het te vertellen. Vertel bijvoorbeeld niet dat iemand boos is, maar beschrijf hoe hij zijn ogen dichtknijpt en met zijn vuisten op de tafel bonkt.
 • Schrijf veel. Dan oefen je en door te oefenen leer je het steeds beter.
 • Verzamel ideeën waar je over wilt schrijven. Misschien hou je van dieren of wil je een mooi verhaal schrijven over wat je meegemaakt heb. Of hou je van sprookjes. Bewaar de ideeën bijvoorbeeld in een map op je computer. Zo vergeet je ze niet.
 • Laat je verhaal lezen aan andere mensen, bijvoorbeeld je vrienden of vriendinnen in de klas.’

Is ‘De geheime schuilplaats’ iets voor jouw kinderen? Bestel het boek hier!

Ontzettend bedankt voor jouw verhaal Annette! We kijken uit naar je nieuwe boek 😉

Wie moeten we volgens jou de volgende keer een aantal vragen stellen?

Comments(4)

 1. Elisabeth Noordermeer

  Annet, ik als volwassen heb het boek gelezen en ja ook voor mij is de omgeving bekend. Ik vind het een pracht kinderboek fijn om te lezen.
  Ik zie uit naar een van je volgende boeken.

  1. defakkelleerdam

   Hoi Elisabeth,

   Dankjewel voor je reactie!
   Wat leuk om te horen! Ook wij zien uit naar een nieuw boek 😉

   Hartelijke groet,
   Vera | De Fakkel Leerdam

 2. Annette van der Plas

  Hallo Elisabeth,

  Van zo’n reactie word ik als schrijfster natuurlijk heel blij.

  Dank je wel, fijn dat je het zo mooi vond. Dat geeft zeker inspiratie om door te gaan met deel 2!

  Warme groet,

  Annette van der Plas

 3. Annette van der Plas

  PS.

  Op http://www.annettevanderplas.nl of via facebook (@sunnytwinsinactie) kun je volgen hoe het gaat met de avonturen van de Sunny Twins en met mijn schrijversactiviteiten. Misschien leuk om te volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *