Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

    • Geen producten in de winkelwagen.

Vind jij het lastig om tevreden te zijn met je uiterlijk? Dan ben je niet de enige. Veel vrouwen worstelen met hun zelfbeeld, ondervond schrijfster Deborah Monfils. Maar waarom voelen we zo’n hoge druk om mooi te zijn? En wat is een gezonde, Bijbels blik op uiterlijk? Daar gaat haar debuut ‘Gemaakt tot Gods eer’ over. We stelden Deborah 5 vragen.

‘Gemaakt tot Gods eer’

Gemaakt tot Gods eer’ van voedingscoach Deborah Monfils is een self-help boek voor christelijke vrouwen over zelfbeeld en lichaamsbeeld. Op eerlijke en humoristische wijze rekent de auteur af met de vaak onrealistische kijk van vrouwen op hun lijf. Verfrissend evenwichtig legt ze vooroordelen, illusies en schadelijke zelfbeelden onder de loep en biedt ze een praktisch driestappenplan om het uiterlijk te leren accepteren en je te realiseren dat je voor God veel meer bent dan je buitenkant.

Kun je wat over jezelf vertellen?

‘Ik woon in Zuid-Limburg met mijn man en twee kinderen: David (7 jaar) en Lisa (2 jaar). Ik werk in het MBO als onderwijsontwikkelaar. Een baan waar ik enorm dankbaar voor ben omdat ik de twee dingen waar ik het meest van houd mag combineren: onderwijs en schrijven. Zo heb ik de afgelopen maand de lesmodule ‘Groene gezondheid’ afgerond: wat is de impact van de natuur op onze gezondheid? Tijdens de onderzoeksfase stond ik weer versteld van hoe geweldig God alles gemaakt heeft. Dat kan ik natuurlijk niet letterlijk in de lesstof verwerken, maar gelukkig heb ik daar tegenwoordig een andere uitlaatklep voor: mijn eigen boeken. Ik schrijf graag over alles wat me aan het hart gaat. ‘Gemaakt tot Gods eer’ is mijn debuut.’

Wat motiveerde jou om ‘Gemaakt tot Gods eer’ te schrijven?  

‘Vanuit mijn vroegere ervaring als voedingscoach en docent Voeding & Leefstijl, werkte ik lange tijd aan een boek over afvallen. Ik richtte me vooral op gedragspatronen en mentale belemmeringen. Een positief zelfbeeld besloeg een heel hoofdstuk, omdat onderzoek laat zien dat dit cruciaal is om een gezonde leefstijl vol te kunnen houden. Ik stuurde het manuscript op naar de uitgeverij, waar het op de grote stapel van spontane inzendingen belandde.

In de tussentijd werd ik met borstkanker gediagnosticeerd. Ik was toen halverwege mijn zwangerschap. Het ziekteproces liet me nog meer beseffen wat ik belangrijk vind in het leven, maar gek genoeg kon ik me tegelijkertijd nog steeds druk maken om triviale zaken zoals uiterlijk. Ik ergerde me aan mijn pruik als die niet goed zat en voelde me rot als mijn huid slecht op de chemo reageerde.

Toen de uitgeverij eenmaal contact opnam over mijn eerste manuscript en we ermee aan de slag gingen, besloten we samen gaandeweg om te focussen op tevreden zijn met je uiterlijk. Ik onderzocht waarom wij vrouwen zo’n hoge druk voelen om mooi te zijn en hoe we een gezonde, Bijbelse blik op uiterlijk kunnen krijgen.’

Zou iedere vrouw jouw boek moeten lezen, en waarom?  

Ja, ‘Gemaakt tot Gods eer’ is voor iedere vrouw die graag dichter bij God wil leven en bereid is haar eigen, onbewuste gedachten onder de loep te nemen. Van jongs af aan worden we continu geconfronteerd met het schoonheidsideaal. Zonder dat we het merken, beïnvloedt dat de manier waarop we over uiterlijk denken. Voor de een is het een bron van onzekerheid, voor de ander juist iets waar ze hard aan werkt en waar ze trots op is. Aan welke kant van het spectrum je je ook bevindt, uiterlijk kan je afleiden van wat er echt toe doet. Met Bijbelse onderbouwing en praktische adviezen helpt dit boek je om je op God te richten en de rest in het juiste perspectief te plaatsen.

‘Gemaakt tot Gods eer’ is voor iedere vrouw die graag dichter bij God wil leven en bereid is haar eigen, onbewuste gedachten onder de loep te nemen.’

Waar begint het accepteren van je lijf? Kun je ons kort meenemen in het driestappenplan?  

‘Wanneer je naar jezelf kijkt, zie je meer dan alleen je daadwerkelijke uiterlijk. Zonder dat je het merkt, vindt er in een fractie van een seconde een hele evaluatie plaats. Je beoordeelt jezelf aan de hand van een standaard en bepaalt hoe belangrijk het resultaat is. Dat gaat automatisch en er is niet per se iets mis mee. Als je bijvoorbeeld de deur uitgaat en je ziet plots dat je een grote vlek op je trui hebt, dan concludeer je razendsnel in je hoofd dat dit niet hoort en bepaal je of het erg is. Als je naar je werk gaat, besluit je waarschijnlijk om je om te kleden, maar als je even boodschappen gaat doen, niet.  

Het vervelende is echter dat we onbewust ook ons lichaam op die manier evalueren en daarbij vaak een onrealistische standaard hanteren en te veel waarde aan de evaluatie hechten. Het resultaat: ontevredenheid. Om lekkerder in je vel te zitten, kun je dus beter eerst beginnen met wat er in je hoofd gebeurt. Daarom is de eerste stap naar tevredenheid: uiterlijk minder belangrijk maken. In deze eerste stap werken we onder andere aan een sterk besef van je identiteit. De tweede stap gaat om de manier waarop je jezelf beoordeelt. Het mag allemaal wat milder! Bovendien leer je kritisch te kijken naar de standaard waarmee je jezelf vergelijkt. En pas als laatste ga je aan de slag met je uiterlijk. Hoe kun op een gezonde manier bezig zijn met je uiterlijk, in vrijheid en met een dankbaar hart?’

Wat wil je jouw lezers graag meegeven?

‘Je bent gemaakt tot Gods eer! Dat betekent dat je je waarde niet hoeft te zoeken in hoe je eruitziet, wat je presteert, wat je bezit of hoe leuk je bent. Je waarde komt van Jezus, Die de allerhoogste prijs voor jou heeft betaald.  

Maar dat je gemaakt bent om God te eren, betekent ook simpelweg dat niets anders je echte voldoening zal geven. Als je ontevreden bent met je uiterlijk, lijkt het logisch om hard aan je looks te werken. Sla een willekeurig vrouwentijdschrift open en je ziet wat ik bedoel. Maar of je daar nu wel of niet in slaagt, het zal weinig rust brengen. Ik zag laatst een erg mooie quote van C.S. Lewis die dit perfect verwoordde: “God cannot give us happiness and peace apart from Himself, because it is not there. There is no such thing.” 

Wat een prachtige boodschap! Bedankt Deborah, voor jouw inspirerende verhaal. ‘Gemaakt tot Gods eer’ ligt nu in onze winkel. Een aanrader voor elke vrouw. Reserveer jouw exemplaar in onze webshop of kom langs in de winkel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *