Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

    • Geen producten in de winkelwagen.

Weten we nog wel hoe je een gezonde relatie bouwt? Auteur Bart van Brakel uit Leerdam ziet veel relaties stuklopen. Het inspireerde hem om het boek ‘Hemelse relaties’ te schrijven. Een praktisch, verhelderend werkboek dat helpt om een Bijbels fundament te leggen in je relatie. We stelden Bart 5 vragen.

‘Over het boek ‘Hemelse relaties’

Hemelse relaties’ van schrijver Bart van Brakel en illustrator Petra Hoff-Mul reikt Bijbelse elementen en principes aan om te komen tot hemelse relaties. Je geeft zelf vorm aan je eigen relatiereis, die eindigt met een missie statement en een aantal geloften. Het is onze hoop dat iedereen die wil bouwen aan gezonde, sterke, liefdevolle (lees: hemelse) relaties met dit boek daar werk van kan maken. Een fundament kan leggen voor alle seizoenen van het leven. Of je het nu leest voordat je gaat daten of dat je jouw relatie samen wil vormgeven of versterken.

Kun je wat over jezelf vertellen?

‘Ik ben Bart van Brakel, getrouwd met Monique en woonachtig in Leerdam. We hebben een dochter en twee honden. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd in Rotterdam en inmiddels werk ik in de automatisering als business consultant. In 1998 ben ik tot geloof gekomen. Met mijn vrouw volgde ik de Alpha cursus, bezocht ik conferenties als New Wine en vond ik een plek in onze kerk in Houten.’

Hoe is het boek ‘Hemelse relaties’ ontstaan?

‘Heel wat jaren geleden ontmoette ik een Anglicaanse priester uit Nieuw-Zeeland. We konden geen kinderen krijgen en hij vroeg me wat ik daarvan vond. Ik zei: ‘God weet dat toch’. ‘Maar heb je het ook met Hem gedeeld’, vroeg hij. Nee, dat had ik niet gedaan. We hebben gebeden en gehuild. Ik voelde me ‘doorstoken’. Er gebeurde echter niets. Later ben ik naar een New Wine conferentie in Engeland gegaan. Een spreker gebruikte die exacte woorden. Het raakte mij en ik ging naar voren om voor me te laten bidden.

Het was een bijzondere ervaring, die ik nog een keer heb gehad. Ik las een boek over je oude leven aan God geven, stukje bij beetje. Dat heb ik een paar dagen achter elkaar gedaan. Ik kreeg twintig liederen in mijn hoofd. Die teksten heb ik opgeschreven en opgenomen met muzikanten, waaronder Kinga Bán. Dat is de cd ‘Be the Salt’ geworden. Kunstenares Petra Hoff-Mul maakte de illustraties voor de voorkant van het album. Zo is onze samenwerking begonnen.

We waren bezig met een serie boeken over het grote verhaal van God en de mensheid. Terwijl we daarmee aan de slag gingen, kwam er steeds meer onderwijs voorbij over relaties. In mijn omgeving zag ik ook dat veel relaties stukgingen of er problemen ontstonden. Dat leverde zoveel schade en verdriet op. Voordat ik het wist, was er een nieuw boek geboren.’

Hoe vullen tekst en beeld elkaar aan in dit boek?

‘Ik deed vaak de introductie van het kinderlied in onze kerk. Dan haalde ik een grote zak met attributen tevoorschijn. Een lamp, zak zout of spiegel. Het hielp mij om de boodschap te verduidelijken. Ik ontdekte gaandeweg dat ik een beelddenker ben. Als mij iets verteld wordt, zie ik daar een plaatje bij. Petra maakt die plaatjes. We werken inmiddels al zo’n vijftien jaar samen.

Dat communiceren met beelden en symbolen werkt heel krachtig. Petra is uniek in hoe ze dit doet. Ik zie de plaatjes voor me en zij maakt ze. Het is leuk hoe onze talenten zo samen één geheel worden. De mooiste afbeelding vind ik die waar je een man en vrouw ziet die kruislings elkaars hart vullen.’

Tekst gaat verder onder de foto

Welke boodschap wil je lezers graag meegeven?

‘Hemelse relaties is een gidsend werkboek, gericht op stellen die serieus wat van hun relatie willen maken. Met wijsheid hun huis willen bouwen. Het boek bevat kleine, korte hoofdstukken met vrolijke plaatjes en afsluitende vragen. Het is mijn hoop dat het relaties het juiste fundament geeft. Je relatiehuis bouwen met Bijbelse wijsheid is een vorm van je huis bouwen op de rots! De rots Jezus die ook Gods woord is.

Het is al lastig genoeg om in een wereld zo vol van afleiding en persoonlijke vervulling, te snappen dat je bewust iets opgeeft, omdat je weet dat je samen beter af bent. Je relatie is de reden waarom je doet wat je doet. Als die geofferd wordt in het proces, van een carrière of kinderen bijvoorbeeld, is dat zo zonde.’

Hemelse relaties is een gidsend werkboek, gericht op stellen die serieus wat van hun relatie willen maken. Met wijsheid hun huis willen bouwen.

Staan er nog meer boeken op de planning?

‘Jazeker, we zijn bezig met de ‘Geweldig nieuws’ serie. De boeken ‘Up’, ‘In’ en ‘Out’ komen eraan. ‘Up’ gaat over dichter bij God komen. Daarin staat de Tabernakel centraal, die verwijst naar Jezus. ‘In’ gaat over jezelf leren kennen en gelouterd worden. ‘Out’ gaat over getuigen en vertellen van Jezus. Gered worden en eeuwig leven krijgen, is iets om mee de wereld in te gaan. Vervolgens zijn de ‘Koninkrijksconcepten’ een verdieping daarop.’

Wat een belangrijke boodschap! Bedankt Bart, voor jouw inspirerende verhaal. ‘Hemelse relaties’ ligt nu in onze winkel. Een aanrader voor elk koppel. Reserveer jouw exemplaar in onze webshop of kom langs in de winkel!

One Comment

  1. Jan Ekkel

    Dag Bart & Petra, het is een goede zaak dat er weer eens een sec christelijk boek verschijnt over de belangrijkste relatie in een mensenleven, nl. die tussen een man en een vrouw! Mooi dat jullie in dit proces elkaar zo aanvullen. Groet Jan Ekkel.(vader Maurits).
    PS Bart: doe de groeten aan Monique en Dominique.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *