Op zijn tijd een meeslepend liefdesverhaal lezen is heerlijk, toch? Onze communicatiemedewerker Vera las ‘Dietrich, mijn liefste’, van Amanda Barrett. ‘Absoluut geen oppervlakkig liefdesdrama’, zijn haar woorden. Dit vond ze ervan!
Wie Dietrich Bonhoeffer is, is de meesten van ons wel bekend. Dietrich was een invloedrijke theoloog die leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verzette zich tegen het naziregime en bleef pleiten voor het echte evangelie van Jezus. Ook nu nog, inspireert hij christenen wereldwijd met zijn gedachtegoed. De boeken over zijn theologische ideeën en uitspraken blijven actueel. ‘Dietrich, mijn liefste’ heeft echter een hele andere aard. Amanda Barrett vertelt in dit boek over de menselijke kant van Dietrich. ‘Dietrich, mijn liefste‘ beschrijft het bijzondere liefdesverhaal van Dietrich Bonhoeffer en Maria von Wedemeyer. Een waargebeurde geschiedenis die begint in 1942.
In 1942 is Adolf Hitler uit alle macht bezig om zijn Duitse ‘Reich’ uit te breiden, terwijl verzetsleden, geallieerden en andere tegenstanders de opmars van Duitsland in de kiem proberen te smoren. Ondertussen voltrekken zich gruwelijkheden in diverse kampen in Europa. Wie niet tot het superieure Arische ras behoorde, werd simpelweg uitgemoord. In deze onrustige tijd leeft theoloog Dietrich Bonhoeffer. Naarmate de oorlog vordert, ziet hij het als zijn morele plicht om Duitsland tot de orde te roepen. Hij is kerkleider en neemt deel aan een samenzwering om de regering onder leiding van Hitler omver te werpen. Dan ontmoet hij Maria von Wedemeyer, een dag die zijn leven op zijn kop zet.
Vanaf die dag ontstaat een hartstochtelijke liefde tussen de twee. Veel is er niet over hen bekend. Toch weet Amanda op basis van onderzoeken en studies de relatie tussen Dietrich en Maria op een bijzondere manier in kaart te brengen. Veel tijd heeft het verloofde stel niet met elkaar doorgebracht, toch bleven ze voor elkaar kiezen. Verwacht geen oppervlakkig liefdesdrama, maar een bijzondere beschrijving van een liefde die standhield in een tijd, waarin dat voor onmogelijk werd gezien. Amanda beschrijft de gevoelens, gedachten en dialogen tussen Dietrich en Maria met oog voor detail, emotie en diepte. Tussen de regels door krijg je een kijkje in het leven van Duitse inwoners die zich verzetten tegen hun eigen regering. Een angstige tijd, die gepaard ging met worstelingen met het eigen geweten. Toch wordt ‘Dietrich, mijn liefste‘ vooral gekenmerkt door hoop. Tot het bittere eind. Of het begin van de vrijheid, zoals Dietrich zelf stelt.
‘Hij was niet kwijt wat hij altijd al gehad had. Hoop. Niet op de fragiliteit van de wereld, maar op de solidariteit van God. En totdat het einde zich daadwerkelijk zou aandienen, of dat nu morgen al was of pas over veertig jaar, zou hij leven zonder voorbehoud. Hij zou niet alleen zijn eigen leed serieus nemen, maar ook het leed van Gods volgelingen op aarde. Hij wilde alle pogingen om nog iets te maken van zichzelf en van zijn eigen leven opgeven. Hij wist dat zijn leven Christus was, en zijn sterven winst. Hij wierp zichzelf voor Gods voeten, en zo omarmde hij alle plichten, problemen, mislukkingen, vreugden en benarde omstandigheden. Dat was geloof. Dat stond vast, zelfs als dat nog het enige was wat overbleef.’
‘Dietrich, mijn liefste’ van Amanda Barrett bestel je in onze webshop of onze winkel!
Een tijdje terug gaf coördinator Trudy haar mening over ‘Papieren Paradijs’ van Marlies Medema. Die blog vind je hier!
Welk boek moeten wij de volgende keer recenseren?