Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

Let op: we verzenden alleen Bijbels en avondmaal benodigheden. Andere producten kun je ophalen in onze winkel!

    • Geen producten in de winkelwagen.

Hanneke Mostert komen we regelmatig tegen in de Fakkel Leerdam: in eigen persoon, maar ook in onze boekenkast. In deze blog vertelt ze over haar nieuwe prentenboek ‘Beer en Vlieg’! Wat is haar inspiratie, schrijfproces én wat vindt haar kleuterklas van haar boeken? Ook doen we een hele leuke aankondiging!

Hanneke Mostert-Wensink heeft een hart voor kinderen. Ze is getrouwd en zelf moeder van drie kinderen. Hanneke werkt als kleuterjuf op CBS Juliana in Leerdam. Dat niet alleen, ze schrijft ook kinder- en prentenboeken! Haar nieuwste aanwinst is ‘Beer en Vlieg‘!

In dit prentenboek wordt Beer wordt geplaagd door Vlieg. Vlieg gaat zitten op zijn neus, in zijn nek, op zijn billen. Beer wil Vlieg wegjagen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Helpt jouw peuter/kleuter mee?

Wat inspireert jou om kinderboeken te schrijven?

‘Mijn eerste twee boeken ‘ABC lees je mee?’ en ‘Knoop het in je oren’, zijn voorleesverhalen voor kleuters. In deze boeken maken Mirjam en Jelle van alles mee en leren ze de letters en cijfers. De onderwerpen in deze boeken zijn grotendeels gebaseerd op mijn eigen ervaringen als moeder en juffrouw. Mijn derde boek ‘Met muisje Gijs op wereldreis’ is een prentenboek. Dit boek moest aansluiten bij het thema ‘Op reis’ van de christelijke Kinderboekenweek. In het boek wilde ik de kinderen graag iets leren: tellen, cijfers, maar ook de boodschap ‘iedereen hoort erbij’ naar voren laten komen.

In mijn vierde boek ‘Beer en Vlieg‘ ligt de nadruk op vriendschap. Tijdens het voorlezen van dit verhaal kunnen kinderen allerlei bewegingen meedoen. Als kleuterjuf weet ik wat kleuters leuk vinden in een verhaal of tijdens het voorlezen en hier probeer ik bij het schrijven van een kinderboek op aan te sluiten.’

Hoe verloopt het proces van een boek schrijven?

‘Als schrijver moet je eerst een idee krijgen voor een leuk verhaal. Nadat je het idee op papier hebt gezet, lever je het manuscript in bij een redacteur van de uitgeverij. Als de uitgever het verhaal goed genoeg vindt om uit te geven, wordt de tekst door de redacteur en schrijver goed bekeken en aangepast. Daarna kunnen de illustraties gemaakt worden. Dat doet de illustrator in overleg met de schrijver en redacteur. Er moet een omslagontwerp komen, een tekst achterop het boek geschreven worden en de vormgeving moet gemaakt worden. Pas als alles klaar is, kan het boek naar de drukkerij.’

Bedenk je zelf de tekeningen in je boek?

‘De tekeningen in mijn boeken worden grotendeels bedacht door de illustrator. Maar bij een prentenboek is er wel telkens overleg tussen de schrijver, de illustrator en de redacteur. Als schrijver mag ik allerlei dingen aangeven, bijvoorbeeld dat ik het leuk zou vinden als beer een trui aan zou hebben. De illustrator stuurt schetsen en dan kunnen er nog allerlei dingen gewijzigd worden. De illustraties van mijn prentenboeken zijn gemaakt door Hester Nijhoff. Ik vind dat zij ze prachtig heeft getekend!’

Welk boek dat je geschreven hebt, vindt je het leukst?

Het boek ‘Met Muisje Gijs op wereldreis’ is mijn favoriet, maar ‘Beer en Vlieg‘ komt op de tweede plaats!’

Wat vinden de kinderen uit je klas van deze schrijvende juf?

‘De kinderen uit mijn klas reageren heel enthousiast als ik een eigen boek voorlees. En dat is het allerleukste: om het eindresultaat echt voor te kunnen lezen in de klas en te genieten van de reacties van de kinderen!’

Heb jij ook zo genoten van het verhaal van Hanneke? Kom op zaterdag 9 oktober langs in de Fakkel Leerdam! Van 15.00-16.00 presenteert en signeert Hanneke haar prentenboek ‘Beer en Vlieg’. Je bent van harte welkom, met jouw kindje! Hanneke leest voor, doet samen met jouw peuter/kleuter de bewegingen van Beer en Vlieg na en leert hen iets moois over vriendschap! Natuurlijk kun je ook een gesigneerd exemplaar van het prentenboek bemachtigen. Kun je niet wachten? ‘Beer en Vlieg’ bestel je in onze webshop of in onze winkel!

Andere interviews met auteurs uit de buurt lezen? Annette van der Plas schreef een spannend kinderboek dat zich afspeelt in onze omgeving en Mirjam Bogerd leert ons alles over hooggevoeligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *